Od ziarenka do bochenka, czyli zajęcia warsztatowe o chlebie

W dniu 21 maja uczniowie klas drugich i trzecich wraz ze swymi wychowawczyniami (p. W. Grabarek, p. M. Skowron, p. M. Tomczyk, p. A. Osiecka) pojechały do Gospodarstwa Agroturystycznego w Konarzewie na zajęcia warsztatowe pt. „Od ziarenka do bochenka”.

Podczas zajęć dzieci młodsze poznały, a starsze przypomniały sobie etapy powstawania pieczywa, o których w interesujący sposób opowiedział i pokazał na tablicach demonstracyjnych gospodarz zagrody pan Andrzej Kubus.
Następnie dzieci młóciły cepami snopki zboża, a uzyskane ziarna mieliły w tradycyjnych żarnach, aby zobaczyć jak kiedyś powstawała mąka. Z mąki zaś z panią Małgorzatą Kubus, ze zarobionego wcześniej ciasta formowały chlebki, które po wyrośnięciu były pieczone w specjalnym piecu chlebowym.

Dzieci poznały również maszyny rolnicze potrzebne do zasiewu zboża oraz same na polu bronowały oraz siały zboże metodą swoich dziadków i pradziadków. Ponieważ pogoda dopisała był czas na zabawę na łące pełnej wiosennych kwiatów –  a w tym czasie chlebki zrobione przez dzieci wypiekały się w piecu roznosząc po okolicy przepyszny zapach. Na zakończenie gospodarze poczęstowali wszystkich pysznym własnoręcznie upieczonym chlebem ze smalcem, wiejskim masłem lub dżemem z jabłek – do wyboru dla chętnych. Była również ciepła herbatka, a wszystko to dzieci z apetytem pałaszowały na wozach, które były rozstawione na podwórku, a wokół pięknie pachniały kwiaty i śpiewały ptaki. Na pamiątkę każde dziecko otrzymało wyrabiany przez siebie chlebek, świeżo upieczony, bo jeszcze ciepły. To były wyjątkowe zajęcia praktycznego działania. Dzieci pod opieką nauczycieli bawiły się nauką.

tekst i foto: SP w Piątku

Back to top